lørdag 26. januar 2008

Europa føler seg truet av islam


"79 pct. af danskerne ser større samkvem med den muslimske verden som en trussel. Danskernes bekymringer deles af massive flertal i andre europæiske lande som Sverige, Holland, Italien og Spanien, hvor mellem 65 og 67 pct. af befolkningerne frygter større vestligt samkvem med den muslimske verden.
Tallene stammer fra en række meningsmålinger, der indgår i en stor rapport om forholdet mellem Vesten og Islam, som tænketanken World Economic Forum (WEF) offentliggjorde i går.

[...]

Et andet bemærkelsesværdigt resultat i rapporten er, at massive flertal i lande som Iran og Egypten er overbeviste tilhængere af vestlige frihedsrettigheder som ytringsfrihed. Og i en række muslimske lande er der beundring og respekt for de retssamfund, man har opbygget i USA og Europa.
Til gengæld er der blandt muslimske befolkninger rundt om i verden meget lille tiltro til, at regeringer i Vesten for alvor hjælper dem til selv at få de samme rettigheder."

Berlingske Tidende, 21. januar 2008

Les hele rapporten: Islam and the West, annual report on the state of dialogue. (PDF)
World Economic Forum: Islam and the West Dialogue - PART I
World Economic Forum: Islam and the West Dialogue - PART II
Jeg har ikke lest rapporten, men grafen sier jo sitt, og man kan anta at Norge ligger om lag der Sverige er.
Blir egentlig bare deprimert av dette, fordi statistikken er en logisk konsekvens av terroren og muslimer som lager trøbbel i Europa. Jeg er jo veldig positivt overrasket over å se statistikken fra Iran. Jeg vet fra før at iranere er ganske sekulære, men tallene er jo uansett overraskende. Nå tror de kanskje at vi hater dem alle uansett og ser frem til å atombombe dem ved første anledning.
Det ser rett og slett ut som om terroristene og fundamentalistene klarer sin oppgave med å fucke opp verden.

Men dette bør i alle fall være en kraftig advarsel til politikerne. Hvis muslimsk overdrivelse godtas i Europa, velvillig hjulpet av venstresiden, så forverres holdningene til muslimer. Er derimot europeere trygge på at Europa ikke blir overtatt av jihadister og at muslimer ikke skal ha særbehandling for alt mulig, så slapper folk mer av. Slik sett er det grunn til å advare mot utviklingen som skjer i Nederland og England der muslimer tar seg fler og fler rettigheter på bekostning av andre. Du vet det er fare på ferde når dama i bokhandelen ikke vil gi bestemor på 69 en bok med bibelhistorier fordi boka er "uren".

Må nesten si noe om artikkelen "Hvis islam ikke fantes" som stod i Dagbladet Magasinet på nett 16. januar. Etter å ha lest hele artikkelen på engelsk, så synes jeg det er godt gjort å skrive "Islam has provided a unifying force of a high order across a wide region." uten å nevne sjia/sunni-konflikten. Faktisk virket hele teksten svært så skjønnmalende, så det er ikke så rart at kristne allerede har begynt å plukke på teksten:

Catholic Gauze: Reaction to A World Without Islam (24. Januar 2008)

søndag 20. januar 2008

Svenskene trenger ingen bok for å være moralske

"Var tredje svensk tycker att Bibeln har stor betydelse för den egna etiken och moralen, visar en ny undersökning. Ingen annan skrift tycks vara rättesnöre i lika hög grad. [...]
På en ny fråga för i år, hur stor betydelse Bibeln har för den egna etiken och moralen, svarade en majoritet att den har ganska eller mycket liten betydelse. Men 32 procent ser Bibeln som viktig.

Inte förvånande
Det är inte så förvånande, enligt Krister Andersson som är Bibelsällskapets generalsekreterare. - En tidigare undersökning har visat att kärleksbudet, allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem , ligger som en bottengrund i svenska folkets medvetande.

Överraskande
När frågan ställdes mer öppet - finns det någon skrift som starkt påverkat din etik och moral? - nämndes Bibeln av 20 procent. Av de andra fasta svarsalternativen var FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna det näst vanligaste (fyra procent).

Ingen skrift alls
Men de allra flesta, 62 procent, hade inte läst någon skrift alls som gjort sådant intryck. - Det är mycket överraskande. Jag trodde att fler skulle säga att de har någon form av skriftlig utgångspunkt för sina moraliska värderingar, säger Krister Andersson.

Greker och Fröding
Han slogs också av den bredd på skrifter och författare som nämndes under annat . På listan finns till exempel Anne Franks dagbok, dagstidningar, Dalai Lama, Fröding, grekiska filosofer, lagboken, katekesen och scoutlagen. Några av de tillfrågade har också nämnt den uppfostran de fått av sina föräldrar: Jag försöker vara ärlig och rejäl mot folk .
I likhet med Bibelbarometern 2006 och 2007 visar årets mätning att omkring var tionde läser Bibeln minst en gång i månaden, medan omkring fyra av tio betraktar sig som sällan-läsare. De som fäster störst vikt vid Bibeln är den äldre generationen (65 år och äldre)."

Dagen.se, 2008-01-17
At 32% mener bibelen er viktig gir en indikasjon på hvor mange som er kristne. Men det mest artige er at 62% ikke henter sin moral fra noen bestemt skrift i hele tatt. Samtidig tyder ingenting på at svenskene har blitt noe særlig mer umoralske, så vi må anta at kristen moral på ingen måte er en forutsetning for et noenlunde moralsk samfunn. Men det visste vi vel fra før?
Det som forresten må legges til er at disse 62% antageligvis ikke bare henter moral ut av sitt eget hode, men at de leser mer enn én bok. Jeg har for eksempel lest mange bøker, lest mange aviser, hørte mange ting fra mine foreldre, sett mange TV-programmer osv. osv. og tilsammen utgjør dette svært mye moralsk påvirkning. Mye mer enn hva den oppskrytte Bergprekenen i bibelen kunne ha sagt meg.

Og så er det antageligvis en tilsnikelse når Krister Andersson sier: "kärleksbudet,[gyldne regelen] allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem , ligger som en bottengrund i svenska folkets medvetande." Det kalles på engelsk reciprocal altruism og eksisterer helt uavhengig av kristendom, og faktisk menneskerasen, fordi det er et lurt prinsipp.

Verdibørsen: Hvor er det blitt av religionskritikken?

Jeg hørte på en Verdibørsen-podcast fra rett før 29. desember i går kveld. Det var en kavalkade fra programmene deres i 2007. Jeg fikk litt bakoversveis av denne introen til et intervju med Lars Gule om religionskritikk
"- For i vår tid krever de religiøse stemmene stadig mer plass. Men hvor er det blitt av religionskritikken?
[Tale av av Arnulf Øverland: "Jeg stiller meg avvisende til all mystikk…"]
Sa Arnulf Øverland i radioen i 1953. I dag ser religionskritikken ut til å være glemt, fortrengt og usynliggjort, selv om religion ikke lenger har rollen som en merkelighet i utkanten av samfunnet. Så hvorfor finner vi ikke kritikk a'la Øverland i dag, tidligere generalsekretær i Human-Etisk forbund Lars Gule?
- Det er ikke lett å svare på. Nå tror jeg nok at det fortsatt finnes religionskritikk, men…[…]"
Jeg ble helt paff, for dagen før hadde jeg lest i danske Kristeligt Dagblad at 2007 var Ateismens år. Det hadde jeg ikke en gang trengt å lese, for 2007 har vært preget av Dawkins, Hitchens, Harris, Dennett m.fl. som ustanselig har hamret løs på religion. Men ikke om vi skal tro Verdibørsen. De har nemlig ikke fått med seg dette. Må det kanskje en nordmann til, på norsk radio, som skarrer på riksmål, for at det skal eksistere religionskritikk?

I all rettferdighet skjønte jeg ut fra intervjuet at det var gjort i januar 2007, så mye var selvsagt ikke sagt ennå, men både The God Delusion og End of Faith var kommet på trykk før 2007, noe som selvsagt kan ha gått Verdibørsen hus forbi i januar 2007 selv om debatten var godt i gang.
Men hva gjorde de resten av året, etter at de hadde intervjuet Lars Gule? Etter alle journalistiske standarder er intervjuet blitt like uaktuelt som spørsmålet om Irak bør invaderes, så det hadde trengt en oppklarende introduksjon eller avslutning slik at man ikke tror at man lever i et parallelt univers.
Ellers kunne de i løpet av året for eksempel ha tatt en ringerunde og funnet ut at religionskritikken lever i beste velgående, og i årskavalkaden kunne de konkludert med at religionskritikken i Øverlands ånd kom tilbake i 2007! (Antageligvis med en liten bekymring om at den er så altfor aggressiv og militant, så jeg vet ikke om vi gikk glipp av noe vi ikke har hørt tusen ganger før i år, fra medier over hele verden der man har lagt merke til religionskritikk.)

Verdibørsen er ofte et bra program, men her har vi tydeligvis funnet en dødvinkel: Verdibørsen følger ikke med på religionskritikk.

lørdag 19. januar 2008

Stærke ateister ruster sig til kamp mod religion

"I bogen "Gudløs", som snart udkommer, har religionssociolog Peter Lüchau, Københavns Universitet, ud fra en stor europæisk værdiundersøgelse set nærmere på ateisterne. Og ifølge ham er det ikke mindst ateisternes profil, der har sikret dem en stor gennemslagskraft i debatten i den vestlige verden.
– Ateister er ikke normale mennesker. Statistikken viser, at de er bedre uddannede, er mere venstreorienterede og er markant mere politisk engagerede end den gennemsnitlige europæer. De er vant til at handle, når de er utilfredse, og så har de ikke mindst ressourcerne og evnerne til at komme i medierne, siger Peter Lüchau.
Markante ateister som Richard Dawkins og Sam Harris har desuden præget bestsellerlisterne med deres bøger, som under titler som "Illusionen om Gud" og "Troens fallit" går direkte til angreb mod religion. Og med en stigende omtale følger en stigende interesse, lyder det fra Morten Warmind, religionssociolog ved Københavns Universitet."

Kristeligt Dagblad, 05. jan 2008

fredag 18. januar 2008

Forsker: Red Barnet censurerede min rapport

"I 2006 bad Red Barnet den svenske forsker Pernilla Ouis om at undersøge fænomenet æresrelateret vold i Mellemøsten. Men Red Barnet valgte at slette flere passager i rapporten med den begrundelse, at grundlaget for undersøgelsen var for tyndt. Årsagen er alene censur og berøringsangst, siger Pernilla Ouis.
Pernilla Ouis er selv muslim og siger, at hun ikke har nogen interesse i at kaste smuds på muslimer, men at man også må kunne kritisere religionen, kulturen og Mellemøsten. Red Barnet derimod mener, at Ouis peger fingre af hele Mellemøsten. Det beretter TV2/Lorry.
"Jeg beskylder ingen, men jeg fortæller, at der findes visse strukturer i religionen og kulturen, der gør det svært," siger Ouis til TV2/Lorry med henvisning til den strenge mellemøstlige sexmoral."

180grader.dk, 18. jan 2008

tirsdag 8. januar 2008

Den ateistiska provokationen

"Svansföringen har blivit högre. Det finns en ateistisk provokation att ta ställning till för de religiösa. En provokation som många av dessa religiösa menar bara är just en provokation; att själva religionskritiken är tom och innehållslös. Ateisterna å sin sida menar att provokationen är själva religionen. Man pekar på förnuftsföraktet, på den religiösa intoleransen, religionens absurda syn på sexualitet, de fysiska och psykiska övergreppen mot generation efter generation av barn. Samtidigt blottar man självmotsägelserna i de heliga skrifterna, i gudsbilden och i de religiösa verklighetsuppfattningarna."

Mikael R. Karlsson, Borås Tidning, 2008-01-03
En bra artikkel som gir en kort og god innsikt i ateismen. Den skal komme i tre deler, så det er enda to deler til i vente. Bra bilde.

(H/T: Ateistbloggen)

Forfatter dømt for blasfemi, bor i Norge

"Forfatteren Mariwan Halabjaee ble dømt til fengsel i Irak for å ha skrevet at profeten Muhammed drepte og voldtok. Nå lever han i skjul i Norge.

[...]

Halabjaee mener Norge er naiv i forhold til radikale, islamistiske grupper.
– Det er altfor mange ghettoer for slike grupper som gjemmer seg her og utvikler seg uten kontroll. Ifølge en undersøkelse som er gjort av kvinneorganisasjoner i irakisk Kurdistan er det tre land som kommer verst ut når det gjelder drap og vold mot kvinner: Sverige, Norge og Storbritannia. En av grunnene er at islamistene har stor frihet og får etablere seg godt i disse landene. Det politiske systemet smisker med islamistene, mener Halabjaee.
Han sier at mange europeiske forlag vegrer seg mot å utgi «Sex, Sharia og kvinner i Islams historie», i frykt for reaksjoner fra radikale islamister.
– Dette viser at ytringsfriheten og demokratiet ikke fungerer. Jeg har mistet troen på vestlige politikeres snakk om frihet og demokrati, fordi jeg ikke ser det i praksis."

Bergens Tidende, 07. jan. 2008
Norge er altfor opptatt med Mullah Krekar til å bry seg med anstendige mennesker.
(H/T Document.no)

72 000 medlemmer i HEF, økning på 3,4%

"På tross av – eller kanskje nettopp på grunn av – religionenes tilbakekomst, vokser Human-Etisk Forbund fortsatt. Nær 3900 personer meldte seg inn i Human-Etisk Forbund i løpet av 2007, og med fratrekk for døde og utmeldte, ga det en medlemsvekst på 2500, eller 3,4 prosent.

[...]

Medlemsvekst betyr bedre økonomi for HEF, som i tillegg til medlemskontingenten får offentlig støtte pr medlem.
– Bedre økonomi betyr igjen at vi kan nå ut med større tyngde og forhåpentligvis også med enda større dyktighet. Vi må sørge for at medgang ikke medfører at vi blir tannløse og sedate. Vi bør fortsatt delta i dialog, men ikke unnlate å drive med religionskritikk, understreker Mile."


Fri Tanke, 8.1.2008
Også Sørlandet begynner å komme med.

Meld deg inn her i den eneste organisasjonen som leverer varene.