søndag 20. januar 2008

Verdibørsen: Hvor er det blitt av religionskritikken?

Jeg hørte på en Verdibørsen-podcast fra rett før 29. desember i går kveld. Det var en kavalkade fra programmene deres i 2007. Jeg fikk litt bakoversveis av denne introen til et intervju med Lars Gule om religionskritikk
"- For i vår tid krever de religiøse stemmene stadig mer plass. Men hvor er det blitt av religionskritikken?
[Tale av av Arnulf Øverland: "Jeg stiller meg avvisende til all mystikk…"]
Sa Arnulf Øverland i radioen i 1953. I dag ser religionskritikken ut til å være glemt, fortrengt og usynliggjort, selv om religion ikke lenger har rollen som en merkelighet i utkanten av samfunnet. Så hvorfor finner vi ikke kritikk a'la Øverland i dag, tidligere generalsekretær i Human-Etisk forbund Lars Gule?
- Det er ikke lett å svare på. Nå tror jeg nok at det fortsatt finnes religionskritikk, men…[…]"
Jeg ble helt paff, for dagen før hadde jeg lest i danske Kristeligt Dagblad at 2007 var Ateismens år. Det hadde jeg ikke en gang trengt å lese, for 2007 har vært preget av Dawkins, Hitchens, Harris, Dennett m.fl. som ustanselig har hamret løs på religion. Men ikke om vi skal tro Verdibørsen. De har nemlig ikke fått med seg dette. Må det kanskje en nordmann til, på norsk radio, som skarrer på riksmål, for at det skal eksistere religionskritikk?

I all rettferdighet skjønte jeg ut fra intervjuet at det var gjort i januar 2007, så mye var selvsagt ikke sagt ennå, men både The God Delusion og End of Faith var kommet på trykk før 2007, noe som selvsagt kan ha gått Verdibørsen hus forbi i januar 2007 selv om debatten var godt i gang.
Men hva gjorde de resten av året, etter at de hadde intervjuet Lars Gule? Etter alle journalistiske standarder er intervjuet blitt like uaktuelt som spørsmålet om Irak bør invaderes, så det hadde trengt en oppklarende introduksjon eller avslutning slik at man ikke tror at man lever i et parallelt univers.
Ellers kunne de i løpet av året for eksempel ha tatt en ringerunde og funnet ut at religionskritikken lever i beste velgående, og i årskavalkaden kunne de konkludert med at religionskritikken i Øverlands ånd kom tilbake i 2007! (Antageligvis med en liten bekymring om at den er så altfor aggressiv og militant, så jeg vet ikke om vi gikk glipp av noe vi ikke har hørt tusen ganger før i år, fra medier over hele verden der man har lagt merke til religionskritikk.)

Verdibørsen er ofte et bra program, men her har vi tydeligvis funnet en dødvinkel: Verdibørsen følger ikke med på religionskritikk.

2 kommentarer:

Helge sa...

Jeg blander litt sammen Verdibørsen og Verdt å vite, men jeg har da hørt flere episoder med religionskritikk dette året på en eller begge av disse.

Kanskje de bare sa det, eller at... Vel jeg vet ikke, men jeg synes Verdibørsen har vært ganske bra i hvert fall.

I fra verdibørsen 02.02.08:

- Sekulær ekstremisme :Konservative kristne har forsvunnet fra det offentlige rom: Er det fordi deres meninger bryter for mye med de tre-fire tingene det går an å mene?.

Unknown sa...

Jeg har ikke hørt fast gjennom hele året, bare på senhøsten. Men innslaget ble introdusert på den måten at man ikke kunne forstå det annerledes enn at det hadde vært helt dødt. Kanskje var det bare en krøkkete intro.

Innslaget som nettopp gikk om "sekulær ekstremisme" er egentlig litt på siden. Det er mer kritikk av politiske pressgrupper enn av Dawkins & co, for å si det slik.