onsdag 23. april 2008

Kvinderne stormer frem i folkekirken

"Kvinderne er i overtal på både teologi- og præsteuddannelsen, og det betyder ifølge uddannelserne selv, at tre ud af fire præster i fremtiden vil være kvinder. Dermed får præsten en helt ny rolle, vurderer flere
I fremtiden vil der være langt flere kvindelige end mandlige præster på prædikestolen end i dag, hvor knap halvdelen er kvinder. Nye tal fra de to pastoralseminarier, der uddanner præsterne, viser nemlig, at det er kvinderne, der vil have præstekraven på.
Tidligere var der overtal af mandlige studerende og mandlige præster, men på præsteuddannelsen, der strækker sig over et semester, er der de seneste 10 år uddannet 642 kvindelige præster mod kun 399 mandlige. Og de seneste år er det normalt, at der er to eller tre gange så mange kvinder som mænd på studiet. Der er endda semestre, hvor kun hver femte stol til undervisningen er optaget af en kommende mandlig præst.

[...]

– Der kommer en anden forventning til præsten, fordi det nu bliver et kvindefag. Der kommer en forrykning væk fra præsten som autoritetsperson og statens repræsentant i nærsamfundet til en omsorgspræst, der bliver en central moderskikkelse i sognet."

Kristeligt-dagblad.dk, 23. apr 2008


Her handler det ikke bare om at kvinner stormer frem, men at menn tydeligvis stormer ut. Godt nytt er det uansett, for en kirke full av omsorgspersoner blir litt mer grei. Det vil også gjøre noe med den videre rekrutteringen av menn.

Ingen kommentarer: