fredag 8. februar 2008

Prestemangel?

Vårt Land maser om prestemangel for tiden. Se f.eks. her og her. Det må være virkelig ille, noe dette kjappe regnestykket kanskje vil vise:

I 2006 var 6 582 921 mennesker innom kirkene fordelt på 69 050 gudstjenester. Dette gir 95 personer per gudstjeneste. Per uke ble det 126 594 besøk, i 1332 kirker ca. Basert på folketallet (4 717 982 (01. okt. 2007)) så gir det et ukentlig oppmøte på 2,7%. (Se forøvrig Nationmaster med litt andre tall, men med internasjonal sammenligning)

Er det slik at hver kirkegjenger må ha sin egen prest?


Bli heller kvitt noen kirker, slik at prestene kan prate til flere sjeler samtidig. Om antallet kirkegjengere per gudstjeneste fordobles til 190 ved å halvere antallet kirker i bruk til 666, så kan logisk nok antallet prester halveres.
Da er det ikke prestemangel lenger.

9 kommentarer:

Bjørn Are sa...

Sorry, dette var en av de mer dustede kommentarer du har hatt.

Greit nok at du er ateist, men er det nødvendig å være så kunnskapsløs for det?

Strappado sa...

En av de mer dustete kommentarene dine. Uansett hvordan du regner på det er det jo jævlig dårlig oppmøte, så hvordan det samtidig kan være prestemangel er for meg en gåte.

Da det i fjor eller året før kom på tale med å kvitte seg med kirker var det nettopp tomme kirker man ville unngå, så jeg tror ikke dette er så dumt selv om regnestykket sikkert er i kjappeste laget.

Bjørn Are sa...

Og kommentaren din synliggjorde at dette ikke var en fleip fra din side, men alvorlig ment. Javel.

Men om ikke annet bidrar det til å forsterke fordommene mot ateister, hvilket er synd fordi jeg kjenner flere som er både oppegående og i stand til å ta et kritisk poeng.

Dette gamle regnestykket fra Hedningesamfunnets glansdager på 70-tallet er i og for seg muligens "riktig", men å skrive som om prester ikke jobber andre dager enn søndag, og da kun med gudstjenester, er lettere utrolig for en som er ute i det offentlige rom som ateist i 2008.

Men hver sin lyst.

Strappado sa...

Så langt har du ikke kommet med noe substans her selv.

Enten får du forklare hvorfor det både er prestemangel og mangel på folk i kirkene, eller så er det bare spam.

Anonym sa...

Jeg skylder vel, for ordens skyld, å gjøre oppmerksom på følgende: http://haraldhauge.wordpress.com/2008/02/15/om-prestemangel/

Anonym sa...

Hmm... Hvis det ikke fungerte så kan du se her.

Bjørn Are sa...

Prestemangel har liten sammenheng med "mangel på folk i kirkene", det har å gjøre med hva prester faktisk bruker tiden sin på (hint: gudstjenester utgjør bare en liten del av dette).

FOr å ta et enkelt eksempel. Når 85 % (eller hva det er) er medlem av Den norske kirke, betyr f.eks. det fort mange steder i landet at de fleste som dør, får en begravelse knyttet til prest og kirke.

Så kan man legge til dåp (med forutgående dåpsamtaler), konfirmasjon og bryllup med forutgående samtaler), menighetsråd, ymse komitéer, besøk på skoler, sykehus, eldrehjem o.l., for ikke å si å bringe dødsbudskap.

Vi kan vel tørt også ta med noe om papirarbeidet rundt alt dette.

For å nevne noe.

Nissemann sa...

Jeg gleder meg til å lese dine løsninger på mangelen på lærere, politi og sykepleiere...

Strappado sa...

Påstår du at lærere, politi og sykepleiere er like lite viktige som prester?