lørdag 22. mars 2008

Danske kvinder ser spøgelser

"Det står sløjt til med danskernes tro. I hvert fald i gammeldags forstand. På trods af at religiøse emner og den såkaldte værdidebat fylder det offentlige rum mere og mere, går danskerne ikke i kirke.
Til gengæld trives overtroen i bedste velgående. Det viser den første Gallup-undersøgelse nogensinde af »danskernes tro på overtro«.
En god tredjedel af den voksne befolkning mener således, at spøgelser eller ånder lusker rundt iblandt os. En tredjedel mener, at såkaldte clairvoyante rent faktisk kan læse tanker og komme i kontakt med afdøde. Og en lille tredjedel mener, at horoskoper taler sandt. Endvidere bliver overraskende mange af de 1.022 repræsentativt udvalgte danskere, 23 pct., bekymrede ved synet af en sort kat, der går over vejen.
For kvinders vedkommende er andelen markant højere. Ja, faktisk er der flere kvinder, der tror på spøgelser og clairvoyante, end der er kvinder, som ikke gør.

[...]

I en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet vurderes det, at hver femte af os har været til spirituel eller anden alternativ behandling på bare ét år - og en stor del af de 2.700 alternative behandlere er forholdsvis nystartede. Paranormalt Institut, der foretager spøgelsesuddrivelser[Ehm, gir seg ut får å gjøre det blogg.anm], har i årets første måneder haft 87 opgaver mod knap 200 hele sidste år. Og i Clairvoyantforeningen, der er en af hele 31 spirituelle og alternative danske brancheorganisationer, opleves en stor vækst i antallet af både kunder og medlemmer. Der er nu 160 registrerede clairvoyante, men op mod fem gange flere ikke-registrerede, mener formanden, Birgit Boye Friis.

[...]

»Det er oplysninger, som på én gang ryster mig og gør mig en smule skuffet på mit køns vegne,« siger astrofysikeren Anja C. Andersen fra Niels Bohr Institutet.[...]Den mindre pæne forklaring er mangel på bedre viden. At de ikke sætter sig ordentlig ind i tingene – eller, hvis jeg skal være lidt grov, læser for lidt Illustreret Videnskab og for meget Alt for Damerne."

Berlingske Tidende, 19. marts 2008
Tenkte på det akkurat i går om ikke disse damebladene har mye av skylda ved hele tiden å fore kvinner med husmor-New Age, uten å komme med noen som helst vitenskapelige motforestillinger. Mange av disse påstandene er ting som smyger seg inn gradvis, så 20 år med dameblader må antageligvis gjøre noe med deg.

Her er fremsider jeg gjerne vil se:
Hjemmet: Logikkspesial: Slik påpeker du feilslutninger hos lurendreiere
Allers: New Age kan ikke forklare alt. Faktisk ikke noe, sier forsker.
Norsk Ukeblad: Stjernenes posisjoner sier oss noe om farten på dem
Kvinner & Klær: En homøopats bekjennelser: Slik ble jeg rik på vann og sukkerpiller.

Og forresten, hva er dette nye tullete begrepet klarsynt? Ser de noe som helst som faktisk er klart? Klartenkt er nemlig et bra begrep på en som tenker logisk og rasjonelt. Klarsynt er jo helt motsatt.

Se også How alternative are youths and grown-ups?

Ingen kommentarer: